shape element

Hoe brandveilig is mijn huis: 7 tips

Brandveiligheid in huis is belangrijk, maar wordt nog te vaak onderschat, met alle gevolgen van dien. Elk jaar leiden huishoudelijke branden tot aanzienlijke schade, verwondingen en zelfs tot doden. Niet alleen de vlammen zijn gevaarlijk, rook is dat zeker ook. Het is verstikkend en kan zich razendsnel verspreiden. Niemand wil rook en brand in huis en dus is het verstandig eens te checken of je huis brandveilig is. In dit blog bespreken we enkele essentiële tips en bieden we een eenvoudige checklist om je te helpen de brandveiligheid in je huis te verbeteren.

image

Belang van brandveiligheid

Brandveiligheid begint met het herkennen van de risico's en het nemen van stappen zodat jij en je huisgenoten deze kunnen verminderen. Het gaat niet alleen om het installeren van rookmelders of het hebben van een brandblusser, ook om het dagelijks maken van veilige keuzes en het handhaven van goede gewoonten die het risico op brand verminderen. Voor het gemak hierbij een eenvoudige checklist voor brandveiligheid in huis. 

1. Installeer én onderhoud rookmelders

Zorg ervoor dat je overal gekeurde rookmelders hebt waar deze verplicht zijn. Afhankelijk van waar je woont, zijn hier andere regels voor. In het Vlaams Gewest gaat het om CE gemarkeerde rookmelders met NBN EN14604 normering. Rookmelders zijn verplicht op elke verdieping inclusief kelders en op zolders waar je directe toegang toe hebt of als er een technische installatie staat. In iedere ruimte die je door moet om van de slaapkamer naar de uitgang te vluchten voorzie je best een rookmelder. Naast het installeren van rookmelders, is het aan te raden om deze goed te onderhouden. Test ze maandelijks met de testknop, ontdoe ze ieder half jaar van stof, vervang jaarlijks de batterij zoals bepaald door de fabrikant en vervang iedere 10 jaar de gehele rookmelder.
Wil je rookmelders in huis optimaal benutten, zorg dan dat je ze koppelt. Bij het actief worden van één rookmelder, slaan alle gekoppelde rookmelders ook meteen alarm. Een extra advies is het aansluiten van rookmelders op het alarmsysteem. Zodra de rookmelders afgaan, slaat het alarmsysteem ook meteen aan. De sirene binnenhuis klinkt en wanneer het alarmsysteem is gekoppeld met de meldkamer, kunnen direct de hulpdiensten worden verwittigd. Mocht je niet thuis zijn, brengt het alarmsysteem uiteraard ook jou op de hoogte van de situatie via de app. Zo ben je ook op afstand in controle over je huis én dierbaren.

2. Controleer elektrische apparaten en bedrading

Heb je wel eens de gebruiksaanwijzing van je elektrische apparaten gelezen? Daarin staat onder andere vermeld dat indien er beschadigingen zijn aan het apparaat of de kabel, je deze niet meer mag gebruiken. Het kan je stopcontact of elektrisch netwerk overbelasten, zorgen voor kortsluiting of in het ergste geval brand of ontploffing. Gebruik dus geen beschadigde apparaten. Trek ook stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt en laat bij voorkeur je elektrische systeem periodiek nakijken door een gekwalificeerde elektricien. Vooral in oudere huizen! 

3. Kook veilig

Wist je dat maar liefst 30% van de woningbranden in de keuken ontstaat? De keuken blijft nu eenmaal een plek waar vuur, zuurstof en brandstof erg dicht bij elkaar komen. Een ‘vlam in de pan’ is sneller gebeurd dan je denkt en bovendien erg moeilijk te doven. Zeker bij het gebruik van olie of vet, is blussen geen makkelijke klus en levert het al gauw gevaarlijke situaties op. Ook apparaten of materialen die in en om de keuken in brand kunnen vliegen moet je in het vizier hebben.[CL1]  Het basisadvies is, hoe simpel het ook klinkt: blijf in de keuken als je aan het koken bent. 

4. Maak veilig gebruik van verwarmingstoestellen

Hoewel brand niet zomaar door verwarmingstoestellen wordt veroorzaakt, kan het ernstige gevolgen hebben als het wel gebeurt. Buiten brand of rookontwikkeling ligt bij slecht onderhoud of een oud systeem ook het vrijkomen van koolmonoxide op de loer. Niet voor niets is het dringende advies om je CV jaarlijks te laten controleren door een professional. Zet meteen op je jaarlijkse controlelijst het inplannen van de schoorsteenveger voor het inspecteren en reinigen van het rookkanaal ter voorkoming van schoorsteenbrand. Algemene tip voor alle verwarmingstoestellen is om te zorgen dat ze vrij zijn van obstakels en plaats ze nooit te dicht bij brandbare materialen.

5. Wees voorzichtig met open vuur

Hoewel dit logisch klinkt, gaat het toch nog vaak mis. Wees voorzichtig met open vuur zoals het ontsteken van de open haard en het branden van kaarsen. Laat vuur nooit onbeheerd achter, plaats ze niet te dicht op elkaar en ver weg van brandbare materialen. Je kunt veiligere alternatieven als LED-kaarsen gebruiken, al gaat er weinig boven de warmte en sfeer van gezellige echte vlammetjes. 

Roken in huis is niet alleen in vanwege gezondheidsredenen een slecht idee, het is ook niet goed voor de brandveiligheid in huis. Doe je het toch? Zorg dan in ieder geval dat sigaretten, sigaren of andere te roken middelen goed gedoofd zijn voordat je ze weggooit. Gebruik bij voorkeur een asbak die je pas leeggooit als het na enige tijd is afgekoeld.

image

6. Maak en oefen een vluchtplan

Hoewel vaak geassocieerd met bedrijven, is een geoefend vluchtplan thuis ook van levensbelang. Maak een duidelijk brandvluchtplan voor je eigen huis en oefen deze. Zorg ervoor dat alle gezinsleden weten hoe ze het huis snel en veilig kunnen verlaten in geval van brand. Ligt er op de route van alle scenario’s een sleutel binnen bereik om het huis uit te komen?
Denk niet alleen aan het vluchten via de begane grond, want het kan gebeuren dat de doorgang geblokkeerd wordt door een grote vuurzee waardoor het noodzakelijk is te vluchten via bijvoorbeeld het raam op de eerste verdieping. Kun je de ramen openen? Kun je dan makkelijk naar beneden? Is het nodig om bijvoorbeeld een brandladder aan te schaffen? Oefen het vluchtplan regelmatig, vooral met kinderen.

7. Zorg voor een brandblusser en blusdeken

Houd een brandblusser en blusdeken binnen handbereik, vooral in de keuken, en zorg ervoor dat alle volwassenen weten hoe ze deze moeten gebruiken. Controleer regelmatig of de brandblusser nog in goede staat is.

Het start met bewustzijn en preventie

Door deze eenvoudige checklist te volgen kan jij de omgeving voor jou en je huisgenoten een stuk veiliger maken. Onthoud dat de meeste branden in huis voorkomen kunnen worden door bewustzijn en preventie. Leer ook je kinderen over de gevaren van vuur en zorg ervoor dat ze weten wat ze moeten doen in geval van brand. Neem vandaag nog de tijd om je huis te beoordelen en eventuele noodzakelijke aanpassingen te maken. Schakel ons gerust in voor het installeren van rookmelders en eventueel een alarmsysteem met rookmelders voor extra veiligheid.


Lees ook eens dit eens

Naar overzicht

Overtuigd van de kracht van MOM Security?

Bereken de prijs van een beveiligingssysteem op maat

Monique Van Vlierden

Zaakvoerster

Bel +32 (0)11 23 48 88

Mail versturen