shape element

Wapen jezelf tegen de toenemende golf van inbraken

Inbraken zijn aan de orde van de dag. Als je het nog nooit van dichtbij hebt meegemaakt, lijkt het misschien een 'ver-van-je-bed-show'. Niets is minder waar, want iedereen kan het doelwit zijn van ongenodigde gasten in je huis. Met de toenemende golf van inbraken door heel België, is het verstandig je te wapenen.

Emotionele impact door inbraak

Stel je voor dat je thuiskomt vanuit je werk en je ziet dat de ramen open staan. Je huis is overhoopgehaald en je ziet duidelijk dat er iemand binnen is geweest. Of stel je een nog veel erger scenario voor. Jij en je kinderen liggen ‘veilig’ in bed te slapen als je midden in de nacht wakker wordt van onbekende voetstappen op de trap. Wat doe je? Welke angst gaat er door je heen?

De gevolgen van een inbraak kunnen mild zijn, maar vaker heeft het grote impact waarbij het emotionele aspect vaak zwaar weegt. Het idee dat je dierbaren iets kan overkomen is moeilijk te verkroppen. Alleen al de wetenschap dat er iemand in je huis heeft rondgeslopen of ongezien je huis weet te betreden kan een onveilig gevoel veroorzaken.

Een inbraak is een inbreuk op je privacy waarbij soms letterlijk je persoonlijke spullen overhoop worden gehaald of weggehaald. Verlies van familiejuwelen of andere erfenisstukken met grote emotionele waarde zijn niet te vervangen en zorgen voor veel verdriet en gemis. Als dan ook je huis nog is besmeurd, maakt dat het rampscenario alleen nog maar groter. Het is niet voor niets dat mensen zich na een inbraak niet meer echt thuis voelen in hun eigen huis. Een gevoel dat kan blijven sluimeren en zelfs voor slaapproblemen, aanhoudende angst, trauma en zelfs PTSS kan zorgen. Niet alleen bij jou, ook bij je dierbaren.

image

De harde cijfers

Emotionele impact, gestolen spullen of schade, verloren energie, tijd en geld. Een inbraak heeft veel verschillende gevolgen en komt helaas heel erg vaak voor. In 2022 werd alleen al in Limburg, maar liefst 1.728 keer ingebroken. Door heel België kregen 40.459 huizen ongewenst bezoek en daarbij ook nog 10.478 niet particulieren. Het bleef in veel gevallen ook niet bij het slechts meenemen van kostbaarheden, want in 13.752 gevallen kwam er geweld bij kijken en 2.367 overvallen waren zelfs gewapend. Geen goede cijfers. Het slechte nieuws is dat het jaar 2022 een vrij mild jaar was. Hoewel de aantallen voor 2023 nog niet rond zijn, is door de Belgische autoriteiten uitgesproken dat we mogen spreken van een toenemende golf van inbraken. Tijd voor preventie, zodat jij niet de volgende bent.

Wat kun je doen?

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat je kan doen ter voorkoming van inbraak en een onveilig gevoel in huis. We zetten wat tips voor je op een rij, zodat je aan de slag kunt met kleine aanpassingen én grote maatregelen.

  • Beveilig deuren en ramen – Zorg voor stevige ramen en deuren voorzien van goede (het liefst gecertificeerde) sloten. Beneden én boven. Ook op je garage, schuurtje of buitenhuisje. Belangrijk detail: sluit ze altijd, ook als je maar kort weg bent.

  • Gebruik verlichting slim – Tijdschakelaars voor binnenverlichting kunnen laten lijken alsof er iemand thuis is, zelfs als dat niet zo is. Buitenverlichting met een bewegingssensor schrikt potentiële inbrekers af als ze toch dichterbij komen.

  • Waardevolle spullen uit het zicht – Berg waardevolle spullen goed op. Dat kan in een kluis of op een andere veilige en onvoorspelbare plaats. Laat zeker geen waardevolle items in het zicht liggen. Zorg dat buitenstaanders door het raam geen interessante spullen kunnen zien liggen (ook geen sleutels!) en let bijvoorbeeld ook op dat je de doos van je gloednieuwe tv niet aan straat zet.

  • Sleutelbeheer in orde – Houd sleutels bij je en berg reservesleutels veilig op. Leg geen sleutels onder de bloempot bij de voordeur of op andere plekken waar deze vindbaar kan zijn buiten huis.

  • Beveiligingssysteem – Voor optimale bescherming laat je een beveiligingssysteem installeren door een gecertificeerd bedrijf met experts die weten waar de risico’s van jouw woning zich bevinden. Wil je het écht goed doen, zorg dan voor de nodige camera’s, brand- en inbraakalarm, een slimme deurbel en koppeling met de meldkamer mocht er toch iets gebeuren.

Angst versus gemoedsrust

Een goed geïnstalleerd en functionerend beveiligingssysteem houdt angst buiten de deur en weet je te ondersteunen voor optimale gemoedsrust. Of je nu weg bent of thuis bent. Ook als je een avondje uit eten bent en de kinderen zitten thuis op de bank een film te kijken. Is alles in orde? Dan behoor je in ieder geval niet snel tot één van de 40.459 huizen die ongewenst bezoek kregen.


Lees ook eens dit eens

Naar overzicht

Overtuigd van de kracht van MOM Security?

Bereken de prijs van een beveiligingssysteem op maat

Monique Van Vlierden

Zaakvoerster

Bel +32 (0)11 23 48 88

Mail versturen